regel je
estate planning
Bespaar belastingen.
En zorg dat alles goed vast ligt.

lees verder
Welkom bij Westport Notarissen
De echte notaris in het Westland e.o.
Duidelijke taal
Scherpe tarieven
Zoveel mogelijk online doen
Wanneer het jou uitkomt

wat is

estate planning?

Je hoort veel dat mensen het hebben over estate planning. Toch is vaak niet duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Estate planning is een specialisatie binnen het notariaat. Estate planning is de fiscale en juridische begeleiding van jouw vermogen, voor nu en in de toekomst. Daarbij spelen de volgende vragen een belangrijke rol: wie krijgt mijn erfenis, hoeveel belasting wordt daarover betaald en hoe kan ik vermogen in de familie houden? Het is dus veel meer dan alleen maar zo weinig mogelijk belasting betalen.

wat kost het?

waarom zou ik

aan estate planning doen?

Estate planning kost geld. Veel geld zelfs, maar het levert veel meer op. Naast vaak een forse belastingbesparing geeft het enorm veel rust omdat je met een goede estate planning rust creëert. Rust omdat je weet dat alles goed geregeld is. Mocht er onverhoopt iets met je gebeuren dan is dat al erg genoeg. Als op zo’n moment de fiscale en juridische zaken goed en professioneel geregeld zijn is dat erg fijn, met name voor de nabestaanden.

Jouw persoonlijke situatie is altijd het uitgangspunt. Hoe oud ben je? Heb je een partner? Vaak hebben mensen al afspraken gemaakt over een deel van hun vermogen in een samenlevingscontract (als je samenwoont) of in huwelijkse voorwaarden (als je gehuwd bent). Van belang is of je kinderen hebt en als die er zijn of die uit een eerdere relatie komen. Moeten alle kinderen gelijk meedelen in je vermogen? Is er ruzie? Wil je dat kleinkinderen ook wat krijgen? Om jouw persoonlijke situatie en wensen in kaart te brengen moeten er dus enorm veel vragen gesteld worden.

We moeten ook weten hoe groot je vermogen is en hoe je vermogen is opgebouwd. Als we alles in kaart hebben gebracht gaan we rekenen. Hoeveel belasting moet er worden betaald bij overlijden? We kijken ook naar schenkingen. Daarbij nemen we ook de mogelijkheid mee om “op papier” te schenken, zodat jezelf de beschikking houdt over het geld, maar een deel van je vermogen wel alvast naar je erfgenamen gaat. Bij schenken is natuurlijk van belang dat je zelf genoeg geld over houdt. Wij zeggen altijd: Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat!

Dan geven we je een advies. Het estate planningsadvies. Naar aanleiding van dat advies is het vaak nodig aanpassingen te doen in het samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden, de testamenten en de verzekeringspolissen. Als je besluit schenkingen te doen, helpen we je met het opstellen van een meerjarig schenkingsplan.

Een belangrijk onderdeel van het advies is om je duidelijkheid te geven. Het is namelijk hele lastige stof waar maar weinig over bekend is en vaak de gekste verhalen over rond gaan.

Nu ik een estate planningsadvies heb laten maken en daardoor een aantal zaken heb laten aanpassen merk ik dat ik rust heb. Ik weet hoe het zit en dat ik het goed heb geregeld.

Roderick de Ronde

we hebben volgens mij niet zoveel vermogen,

moeten we toch een estate planningsadvies laten maken?

Estate planning is niet alleen voor de aller rijksten. Ook bij iets minder omvangrijke vermogens kan het lonen om de situatie te laten doorrekenen en te kijken of er mogelijkheden zijn om belasting te besparen en acties uit te zetten. Stel: je hebt je huis bijna vrij en nog wat spaargeld. Ook dan kan het de moeite lonen. Zijn de testamenten nog up-to-date? Zijn de huwelijkse voorwaarden wel geschikt? Ook relatief eenvoudige aanpassingen kunnen grote gevolgen hebben. Het is dan een soort estate planning “light” met het gevolg dat de kosten ook lager zijn.

ik lees dat ook niet-notarissen aan

estate planning doen, wat is het verschil?

In de praktijk zie je dat bijvoorbeeld banken en belastingadviseurs zich ook bezighouden met estate planning. Het grote verschil is dat zij de uitvoering niet kunnen doen, immers voor wijziging van huwelijksvoorwaarden, het maken van testamenten en het doen van bepaalde schenkingen moet je toch echt langs de notaris. Bij De Echte Notaris kun je terecht bij één loket. Wij geven het advies en werken het meteen voor je uit als je dat wilt, wel zo makkelijk en daardoor vaak ook veel goedkoper.

een estate planningsadvies

laten maken v.a. € 1400,- inclusief btw

Zoals hiervoor uitgelegd is een estate planningsadvies een zeer specifiek advies waarvoor één of meer persoonlijke gesprekken nodig zijn, afhankelijk van de situatie. Het is daarom ook zeer lastig om een idee te geven hoeveel een advies kost. In de praktijk zien we dat – ook voor de eenvoudigere situaties – een advies bijna nooit onder de € 1400,- uitkomt. In sommige gevallen is zo’n advies een veelvoud daarvan. Zoals hiervoor ook is uitgelegd moet zo’n advies zichzelf terugverdienen. Het is nou eenmaal arbeidsintensief. We kunnen je bij een eerste gesprek (dus bij een eerste inventarisatie) wel al aangeven wat het gaat kosten. We vinden het namelijk belangrijk dat je niet achteraf wordt geconfronteerd met kosten maar tijdig weet waar je aan toe bent zodat je altijd nog een andere beslissing kunt nemen.

Een andere notaris kiezen?